Certificering

Wij vinden het belangrijk om openheid en duidelijkheid te geven in de verschillende varianten en de certificering en classificering van mondkapjes. Hieronder lees je alles over certificering en classificering van onze maskers.

Mondkapjes dragen kan helpen om verspreiding te voorkomen en anderen te beschermen tegen het COVID-19 virus. De WHO (World Health Organization) geeft aan dat het dragen van een mondmasker de kans verkleint om anderen te besmetten met het coronavirus.

BFE (Bacteriële filter efficiency)

De BFE is de effectiviteit van een masker in het tegenhouden van aerosole druppels die bacteriën bevatten en geeft aan hoeveel deeltjes door het masker worden tegen gehouden. Dit hangt rechtstreeks samen met de hoeveelheid bacteriën die via het masker vrijkomen in de omringende lucht. Hoe hoger het percentage, des te beter de bescherming tegen deeltjes afkomstig van de drager.

Let op: Een type 1 of 2 masker is niet ontworpen noch bedoeld om de gebruiker te beschermen. Het spatbestendige masker biedt weerstand tegen spatten maar biedt GEEN bescherming tegen via de lucht overdraagbare bacteriën.

Bron: Medbis 

FFP (Filtering Facepiece Particle) is een masker met filter en verkrijgbaar in de klassering FFP2 en FFP3. Hoe hoger de certificering, hoe meer bescherming deze biedt en hoe hoger de filterefficiëntie is. Deze types mondmaskers worden voornamelijk in de zorg toegepast.

Let op: bij het dragen van een mondkapje is het van cruciaal belang dat de handen voor en na het opzetten zorgvuldig gewassen worden.

Type 1

Mondmaskers met een certificering Type 1 zijn  getest en gecertificeerd op een filter dichtheid van minimaal 80%. Deze mondmaskers zijn niet voor medische en chirurgische doeleinde geschikt.  Enkel voor personen om de kans op verspreiding te verminderen.

Deze Type 1 maskers zijn 3 laags, hypoallergeen en bevatten geen glasvezel. Voorzien van een anti aanslag met hoog neus gedeelte. Ze zijn waterafstotend en bieden bescherming tegen verspreiding van vochtdeeltjes. Dit zijn wegwerp maskers die enkel voor éénmalig gebruik dienen en niet meerdere malen gedragen kunnen worden. Het zijn geen medische maskers en ook niet geschikt voor de zorg.

Onze Type 1 maskers zijn minimaal 90% BFE gecertificeerd en getest op een dichtheid van 97% BFE. Echter kunnen er kleine verschillen zitten in de test resultaten binnen een gehele zending waarbij we niet kunnen garanderen dat de complete levering voldoet aan de 97%. Dit kan met enkele percentages verschillen. Waarbij dus alle maskers in onze Type 1 categorie minimaal 90% BFE dichtheid behalen.

Type 2

Mondmaskers met een certificering Type 2 zijn  getest en gecertificeerd op een dichtheid van de filter van minimaal 97% BFE. Deze mondmaskers zijn niet voor medische en chirurgische doeleinde geschikt.  Enkel voor personen om de kans op verspreiding te verminderen.

Deze Type 2 maskers zijn 3 laags, hypoallergeen en bevatten geen glasvezel. Voorzien van een anti aanslag met hoog neus gedeelte. Ze zijn waterafstotend en bieden bescherming tegen verspreiding van vochtdeeltjes. Dit zijn wegwerp maskers die enkel voor éénmalig gebruik dienen en niet meerdere malen gedragen kunnen worden.

Onze Type 2 maskers zijn minimaal 97% BFE gecertificeerd en getest op een dichtheid van 97%BFE.

FFP2 (deze verkopen wij dus niet)

De maskers met een FFP2 certificering beschermt personen tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van andere personen. De dichtheid van de filter is minimaal 97%. Deze mondkapjes zijn geschikt voor zowel zorgmedewerkers als particulier gebruik om de kans op verspreiding van lichaamsvloeistoffen te verkleinen.

Deze FFP2 maskers zijn 3 laags, hypoallergeen en bevatten geen glasvezel. Voorzien van een anti aanslag met hoog neus gedeelte. Ze zijn waterafstotend en volgens de EN norm en het CE keurmerk gecertificeerd. Dit zijn wegwerp maskers die enkel voor éénmalig gebruik dienen en niet meerdere malen gedragen kunnen worden.

KN95 (deze verkopen wij dus niet)

Het KN95 masker voldoet aan de Chinese standaard en wordt als gelijkwaardig erkend met de Europese norm FFP2. De mondkapjes zijn opvouwbaar en reduceren bacterievorm voor in- en uitblazen. Het zijn professionele mondkapjes met elastieken bandjes.

N95 (deze verkopen wij dus niet)

De N95 mondkapjes voldoen aan de Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) standaard. Deze mondkapjes filteren minstens 95% van alle in de lucht zwevende deeltjes.

De CDC raadt in het kader van het coronavirus hulpverleners aan om zichzelf te beschermen met maskers dat op zijn minst de N95 classificatie heeft. De N95 en FFP2 maskers worden vaak met elkaar vergeleken.

Deze professionele mondkapjes zijn opvouwbaar en hebben elastieken bandjes.

Gebruik

De type 1 en 2 mondmaskers bieden bescherming tegen verspreiding van vochtdeeltjes en zijn geschikt voor consumentengebruik. De drager wordt niet beschermt tegen het indringen van vochtdeeltjes van buitenaf.

Bij het gebruik van het mondkapje is het van cruciaal belang dat de handen voor en na het opzetten zorgvuldig gewassen worden. Het mondkapje is enkel voor eenmalig gebruik en niet geschikt om meermaals te gebruiken. Wanneer het masker wordt afgezet wordt aangeraden deze weg te gooien in een afgesloten afvalemmer. Bij het afzetten mag men de voor- en binnenzijde van het masker niet met de handen aanraken en zal dus enkel via de elastieken bandjes afgezet moeten worden.